Hozzávalók:
- Háromnegyed kiló pulykamell (csirkemell is jó)
- 2 fej vöröshagyma
- Kevés napraforgó olaj
- Kevés tej
- Kb. 60 dkg juhtúró (nagyobb élelmiszerboltokban kapni)
- Rizs (én zacskósat használok)
- 1 fejes saláta
Fűszerek:
- majoranna
- őrölt fehérbors
- 1 közepes babérlevél
- só ízlés szerint
Amennyiben ízlésesen tálalod, ezzel a kajával már hódítani is lehet. Az egyszerű elkészítést ne áruld el, mert csökken a népszerűsége. Kevés fűszert használunk, hogy a túró és a pulyka íze érvényesüljön. Ha tetszést arat, akkor eloszlathatod a téves nézetet is, mely szerint a férfiak fűszeresebben alkotnak a konyhában (pedig így van).
Nem egészen apróra, inkább közepesre vágd fel a pulykamellet. Közben a kevés olajon piríthatod lassú lángon a felkockázott (ez viszont legyen apró) hagymát. Ha nem vagy elég gyakorlott, inkább kezdj a hús darabolásával, mert a hagyma gyorsan „odakap”. Tedd a lábosba a szárnyast, kicsit kevergesd, hadd szokják egymást a hagymával, közben sózd meg. Ha már fehéredik a hús a hagyma pedig panaszkodósan serceg, öntsd fel egy kis vízzel. Nem kell, hogy ellepje, inkább párolni fogjuk, mintsem főzni. Ha a ráöntött víz felmelegszik, beleteheted a fehérborsot (egy kávéskanál, többet ne, mert döglött hal szaga lesz, vagy a másik szag, ami erre hasonlít, de azt nem írom le), a majorannával még várj. Beleteheted a babérlevelet is, de azt tizenöt perc múlva vedd is ki, csak kicsit fejtse ki a hatását. Fedd le a lábost és kb. háromnegyed órát hagyd lassú lángon. Kis hézagot hagyj a tetején, hogy a fölösleges gőz távozni tudjon. Néha keverd meg, kóstolgasd a húst és félidőnél tedd bele a másfél kávéskanál majorannát is. Amikor beletetted, állj meg egy percre, hajolj fölé és élvezd az életet. A majorannának nagyon finom illata van. Klasszikus zenét ajánlok főzés közben, vagy ülj le egy székre, aminek nincs háttámlája és olvasgass.
Egy alap pörköltünk készül el, ha már puha a hús (túlfőzni sem szabad, enyhén rágós szárnyas nem gond, ragadozók vagyunk, hadd lássa a lány is). Kevés tejet önts rá, keverd el újra, hagyd felmelegedni. A juhtúrót egy kisebb tálkában nyomkodd össze, tedd azt is a lábosba és addig kevergesd, míg fel nem olvad teljesen (gyorsan olvad, akár a margarin). Jól dolgozd el a hússal. Színre: tört fehér színű ételt kell kapnod, állagra: nem túl sűrű masszát. Ne tegyél bele fűszert, ami színezné (például pirospaprikát, chilit), mert ez világos színben mutat jól.
Főzd meg a rizst, a fejes saláta leveleit szedd le, mosd meg (evőkanálnyi ecetet tehetsz a vízbe, amiben mosod, hatékonyabb tisztítás szempontjából). A nagyobbakat tartsd meg. Tálalásnál a levélre szedd a rizst, azt pedig öntsd le a juhtúrós hússal. A képen látható módon.
Forrás: a juhtúrós pulykát különböző túrós és szárnyas receptekből egyszerűsítettem.